Werkwijze
Kennismaking
Bel me gerust voor een vrijblijvend telefonisch kennismakingsgesprek. Op die manier leren we elkaar kennen en voel je al snel of er een klik is. Heb je aan het eind van het gesprek al de keuze gemaakt voor kraamzorg van mij, dan kan ik je direct inschrijven als je dat wilt. Je kunt je natuurlijk ook via de website aanmelden. Doe dit bij voorkeur in de derde maand van de zwangerschap.
Voor de bevalling
Rond de 32ste week van de zwangerschap kom ik bij jullie thuis voor een intakegesprek. Tijdens dit gesprek worden belangrijke onderwerpen over de bevalling en kraamzorg besproken. Denk daarbij bijvoorbeeld aan:
* Wat kraamzorg inhoudt en wat je kunt verwachten.
* Het aantal kraamzorguren volgens het LIP formulier
* Uitleg wat "zorg op maat" betekent.
* Eigen bijdrage voor kraamzorg.
* Uitleg over het zorgdossier.
* Waar wil je graag bevallen.
* Wanneer bel je de kraamverzorgster.
In dit gesprek hoor ik natuurlijk graag wat de wensen en de behoeften van jullie zijn. De wensen van jullie zijn voor mij heel belangrijk!
De bevalling
Wanneer je thuis of poliklinisch in het ziekenhuis bevalt, ga ik jou ondersteunen en de verloskundige assisteren.
Als de weeën zijn begonnen of de vliezen zijn gebroken, vind ik het prettig als je een (rommelmelding) doorgeeft. Ik kan dan alvast mijn voorbereidingen treffen. De verloskundige zal aangeven wanneer de kraamverzorgster gebeld kan worden en dan kom ik zo snel zo mogelijk naar jullie toe. Ik ben rustig aanwezig en heb ook oog voor je partner.
Ga je in het ziekenhuis bevallen? Zet dan in de 37ste week van de zwangerschap een koffertje/tas klaar met de spullen die je nodig hebt in het ziekenhuis. Wil je thuis bevallen, dan is het ook handig om een noodkoffertje/tas in te pakken. Je kunt onverwachts toch nog naar het ziekenuis moeten.
Als je om een medische reden in het ziekenhuis bent bevallen, zou ik dit graag willen weten. Ook als nog niet bekend is wanneer je naar huis mag.
Kraamtijd
Wanneer jullie baby geboren is, ben ik er voor jullie met mijn zorg, advies en een luisterend oor. Ik ondersteun je bij het geven van borstvoeding en wanneer je voor flesvoeding hebt gekozen, begeleid ik je hierin. Om de gezondheid van jou en je baby goed in de gaten te houden, doe ik dagelijks controles bij jullie en die rapporteer ik in het zorgplan. Het is belangrijk dat het gewicht van de baby regelmatig gecontroleerd wordt en daarom neem ik een weegschaal mee.
Jouw herstel is natuurlijk van groot belang. Ik bied je zorg met aandacht, rust en warmte zodat jij goed kunt herstellen van de bevalling en tot rust kunt komen.
Ook jullie baby vraagt om aandacht, bescherming en een warm plekje en communiceert op zijn eigen manier. Ik kan jullie helpen om te leren begrijpen wat jullie baby probeert duidelijk te maken, wat het nodig heeft.
De hechting met jullie baby is natuurlijk belangrijk in de kraamweek. Door je baby regelmatig met zijn blote huid op jouw blote huid te leggen, geef je jouw baby op een prachtige manier je warmte en je liefde. Op deze manier leer je jouw baby steeds beter kennen.
Ook worden eventuele oudere kinderen betrokken bij de verzorging van -én het wennen aan- het kleine broertje of zusje. Voor hun is het ook een bijzondere tijd met veel nieuwe indrukken.
Goede hygiëne is in de kraamtijd belangrijk en daarom maak ik dagelijks het sanitair schoon, hou ik de was bij en verschoon de bedden. Verder doe ik in deze dagen licht huishoudelijk werk, zoals stofzuigen en bereid eventueel de maaltijd voor.
Zorggarantie
In het geval dat er een overmacht situatie is, (bijvoorbeeld ziekte) zorg ik voor vervanging en komt er een collega zzp'er. Uiteraard worden jullie hierover vooraf op de hoogte gebracht. Zo ben je altijd verzekert van professionele zorg.
Werkgebied
Mijn werkgebied bestaat uit het grootste gedeelte van Friesland + het aangrenzende gedeelte van Groningen. Maar in overleg is er veel mogelijk dus bel me gerust om de mogelijkheden te bespreken.
Uren kraamzorg en vergoeding
Je hebt de vrije keuze voor kraamzorg en dus ook om te kiezen voor je eigen kraamverzorgende. Hebben jullie "door aanmelding" voor kraamzorg van mij gekozen, dan zorg ik dat het met de zorgverzekeraar geregeld wordt. De facturatie van de zorg wordt uitbesteedt aan Kraamzorg 1op1. Deze is HKZ gecertificeerd en heeft contracten met alle zorgverzekeraars.
Over het algemeen krijg je 49 uur kraamzorg wanneer je borstvoeding gaat geven en 45 uur kraamzorg bij flesvoeding, verdeeld over 8 dagen. Deze worden vastgesteld door een Landelijk Indicatie Protocol (LIP-formulier).
Heb je minder of juist meer uren kraamzorg nodig, bijvoorbeeld na een keizersnede of hulp bij de borstvoeding, dan is het mogelijk om in overleg met jullie en de verloskundige de kraamzorg uren aan te passen naar wens.
Kraamzorg wordt vergoed vanuit het basispakket van de zorgverzekeraar. Daarnaast betaal je een wettelijk vastgestelde eigen bijdrage per uur. In 2024 is deze € 5,10 per uur. Dit uurtarief wordt jaarlijks vastgesteld. Wanneer je aanvullend verzekerd bent, is de kans groot dat je deze bijdrage geheel of gedeeltelijk vergoed krijgt. Check dus voor de zekerheid even de polisvoorwaarden van je verzekeraar.